Som fysiurgisk terapeut arbejder jeg konkret med ubalancer i hestekroppen, med fokus på at få din hest i topform. Spændinger og låsninger i muskler og led, er med til at nedsætte hestens bevægelighed og arbejdslyst. Uanset arbejdsniveau, skal bevægeapparatet selvfølgelig fungerer optimalt, og det er der jeg kommer ind i billedet.
Fysiurgisk terapi er en kombination af tre overordnede redskaber: massage, kranio sakral terapi og ledmobilisering. Herudover arbejder jeg også med udstræk, LED-terapi og trykpunktsterapi. Har din hest en låsning/anspændthed, arbejder jeg med disse teknikker, til at løsne op og genoprette bevægeligheden, i det led eller område. Terapien er altid tilpasset den enkelte hest.
Når jeg kommer på besøg, er det vigtigt at hestens pels er tør og rimelig ren, for at jeg kan masserer. Du kan forvente 1-2 dages fri efterfølgende, så kroppen har tid til at restituerer. Priser og tilbud finder du nederst på siden her.
"Tine har altid mødt velforberedt op og hun bruger god tid til at gå hele hesten systematisk igennem. Ofte ved Tine hvilke udfordringer jeg har i ridningen, uden at jeg har fortalt det." - Karen
Teknikkerne
Massage handler om at løsne spændinger i musklerne, øge blodcirkulationen og få transporteret ophobede affaldsstoffer væk. Spændinger vil begrænse din hests bevægelighed, og du vil f.eks. opleve det, som at din hest stiver sig, har svært ved at runde kroppen, eller er mindre villig end normalt på banen. Massage til vedligehold holder hestekroppen sund og afspændt. Her fanger du de små spændinger, inden de får lov at udvikle sig til noget større. Det er et væsentligt redskab for dig der er stævneaktiv, eller til daglig udfordrer din hest på kondi og smidighed.
Kranio Sakral terapier en blid og dybdegående afbalanceringsteknik. Mild trykterapi som stimulerer aktiviteten der hvor du arbejder og giver afspænding, ikke blot her men også i de dybere liggende områder. Terapi omkring led og muskler påvirker også de dele som det område er hæftet til, derfor rammer KST dybt i hestens krop. Særlig fordelagtig teknik for den sensitive hest.
Ledmobilisering skaber bevægelighed, der hvor hesten er låst. Det er anderledes fra kiropraktik i den forstand, at man kun arbejder med leddet indenfor dent naturlige bevægeramme. Dette er en fordel hvis din hest har tendens til hyper mobilitet. En låsning vil sige at hestens naturlige bevægeramme er blevet begrænset. Mobilisering løsner leddet og strækker muskulaturen og vævet omkring. Det frigør og afspænder, indtil leddet igen får sin fulde mobilitet tilbage.
LED - Lysterapi stimulerer den naturlige proces der foregår i krop og muskler, efter en skade eller overbelastning. Det accelererer blodtilstrømningen og udskillelsen af affaldsstoffer, på samme måde som massage gør, men på kortere tid og dybere ned i muskulaturen. Derudover kan lysterapi anvendes på områder som der ikke må arbejdes på med hænderne. F.eks. fibersprængninger, hævelser, sår mm.
"Min hest har taget det som wellness hver gang hun har været der. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger om Tine og hendes arbejde." - Lise
Hvornår og hvor ofte?
Hvor ofte hesten har brug for terapi, og hvor mange opfølgninger der skal til varierer. Har din hest konkrete udfordringer i kroppen, vil det oftest være nødvendigt med en opfølgning. Det snakker vi om når jeg er der, og vi planlægger sammen en løsning, der passer både dig og din hest. Som et minimum skal der gå en uges tid mellem hver session, så kroppen har tid til at restituere og tilpasse sig.
Jeg anbefaler som udgangspunkt at man får tjekket sin hest hvert halve år, sådan undgår du at de almindelige småsager udvikler sig til større problemer. Du kan holde øje med, om din hest har behov for terapi ved at se efter disse tegn:
Din hest virker stiv eller låst i halsføringen
Arbejder uens på volterne
Muskelfattig overlinje (tyder på kompenserende bevægemønster)
Besvær ved specifikke øvelser (forskel på højre og venstre rundt?)
Springer dårligt
Manglende flow i gangarterne
Uvillig og tung under ridning
Der er ligeledes undtagelser hvor massage og terapi frarådes. Heste der har feber eller anden infektion, samt akut inflammation. Generelt med akutte skade, bør dyrlægen tilse hesten før terapeuten.
Jeg arbejder ikke på hævelser, fiberspringninger og skader, men kan sagtens gøre gavn andre steder i kroppen, mens de pågældende områder healer.
Er hesten medicinpåvirket eller netop blevet vaccineret frarådes terapi, da det kan forstyrre kroppens optagelse af stoffet. Drægtige hopper undtages også for terapi, men kan have stor gavn af at få løsnet op omkring bækkenet, efter folingen.
"Kan kun varmt anbefale Tine, hun er super dygtig og har gjort underværker for vores pony"- Karina
I Aarhus og Favrskov kommune er priserne altid inkl. kørsel
Førstegangs konsultation - Pris 575 kr. (1½ time) Første gang jeg har din hest i hænderne bruger vi ekstra tid, på at se hesten i bevægelse fra hånd, og gå kroppen grundigt igennem for spændinger og låsninger. Jeg udpeger problemstillinger undervejs og laver en prioriteret rækkefølge. Dernæst gives ca. en times terapi, sammensat efter hestens behov. Du får råd og vejledning til hjemmeopgaver, der passer netop din hest behov.
- LED-lysterapi - Udstræk og stresspunktsterapi - Journal skrivning
Opfølgnings konsultation - Pris: 475 kr. (1 time) En opfølgnings konsultation forudsætter at hesten har været igennem den mere omfattende førstegangs undersøgelse, indenfor halvandet år. Der lægges ud med en kort opfølgning fra ejer siden sidst. Hesten gennemgås med vægt på de noterede problematikker, inden der gives terapi.
Vedligeholdende massage - Pris: 350 kr. (1 time) Vedligeholdende massage tilbydes efter aftale, og har til formål at vedligeholde en sund hest. Gavnlig både for konkurrence- og hobbyheste. Jeg kommer hele kroppen rundt, og fremhæver de mest udsatte områder, på netop din hest, og du får forslag til øvelser i selv kan arbejde med.
Vedligeholdende massage inkluderer: - Forskellige massageteknikker - LED-lysterapi - Udstræk og stresspunktsterapi