Har du en hest der kan finde på at stoppe foran springet? Slår med hovedet hele tiden, bider, dreje rundt, ikke høre efter, bukker, stikker af eller stopper helt op osv.? Oddsene er at du har set eller oplevet det selv. Konfliktadfærd er et ord vi ikke bruger meget i undervisningen, I stedet optræder fraser som, at hesten driller eller er dum. Problemet med den slags udsavn er at vi lægger årsag og ansvar over på hesten. Det er dén som er træls i dag. Konfliktadfærd derimod, fortæller os at der er noget i vores træning, der skal omstruktureres for at løse problemet. Det betyder at hesten er i 'konflikt': den forstår ikke hvad den skal, bliver nervøs og begynder at pumpe stresshormon ud i systemet. Tegn på konflikt
Tegn på afspænding
Hvordan løser vi problemet? Første step er at identificerer årsagen, find mønsteret. Hvad er det præcis hesten gør og hvornår? Er det samme sted, samme øvelse eller samme hjælper det handler om?
Derfra handler det om at tilrettelægge en træningsplan, og den afhænger selvfølgelig af hvad emnet/opgaven er, men udgangspunktet vil altid være det samme: Equitation Science.
0 Kommentarer
Jeg startede for nogle uger siden på en blog serie omkring sidebevægelser.
Det er min første af slagsen. Her forsøger jeg at trække læringsteori ind over processen, og bygge det op trin for trin, så det er let for både hest og rytter. Del et finder du ved at klippe på knappen! Læringsteori er ikke kun for heste. Men også hunde, havpattedyr og... elefanter! Andrew McLean har siden 2007 arbejdet på at forbedre arbejdselefanterne i Asiens levevilkår, ved at uddanne elefant trænerne i de samme principper han bruger til hest. Resultaterne begynder virkelig at melde sig, og det er ret interessant at se, hvordan de samme teknikker vi bruger på vores heste, også virker på elefanterne. Det er der en grund til. De samme teknikker virker nemlig også på os. Den viden vi forhold os til i Equitation Science er helt basal læringsteori. Flere terapeutiske teknikker anvendt i dag er bygget på det. Det betyder at vi faktisk aktivt kan optimerer den måde vi træner OS SELV på - ikke kun hesten. HELP organisationen er en not-for-profit organisation, der har til formål at uddanne Mahouten til at træne elefanter uden vold og smerte. Linket ovenfor viser Andrew der træner en elefant i parkering. Nedenfor finder du en lille informations video om HELP's arbejde.
|
ForfatterHer kan du følge med i min blog, der er centreret omkring hestene - både det faglige men også glimt og tanker fra hverdagen med de firbenede, vidunderlige skabninger. KategorierArkiv
Marts 2022
|